donderdag 4 oktober 2012

Origin Chocolate Event op 16 en 17 oktober

Beste Chocoladeliefhebber,

Als professional weet je al veel over chocolade, maar je bent altijd nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen, kennis en uiteraard smaken. Origine chocolade, cacao uit een specifieke regio, heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld met name op het gebied van smaakbeleving en duurzaamheid.

De meest internationaal gerenommeerde en award winning chocolademakers zullen tijdens het Origin Chocolate Event op 16 en 17 oktober aanstaande in Amsterdam zijn. Op de dag voor professionals, 16 oktober, kun je met vakgenoten uit de culinaire top van Nederland de meest verfijnde chocolades proeven.

Internationale topchefs hebben origine chocolade van de aanwezige chocolademakers geproefd en gekozen, waaronder;
Massimo Bottura - La ostaria Francescana, Modena- 3 Michelin stars, 5th best in the world
Sven Elverfeld - restaurant Aqua, Wolfsburg - 3 Michelin stars, 22nd best in the world
Sat Bains - Sat Bains Restaurant, Nottingham - 2 Michelin sterren
Claude Bosi - Hibiscus, London - 2 Michelin sterren
Kevin Fehling - La Belle Epoque, Lubeck - 2 Michelin sterren

“Mijn avontuur bestaat erin het op zoek gaan naar deze kleine cacaoboer/chocolademaker en het ontdekken van de eerlijke filosofie achter het bedrijf. … Ik doe wat ik het liefste doe: bevriende chocolademakers helpen die een klein bedrijf bezitten, ergens in de befaamde chocoladegordel. Wat ik de voorbije jaren proefde is soms van uitzonderlijke kwaliteit!”
Patissier/Chocolatier Geert Vercruysse, Kortrijk, België


 De sprekers:
-              Philipp Kauffmann, oprichter Original Beans, www.originalbeans.com
Spreekt over: War, Gorillas and Great Chocolate! What "sustainable chocolate" means
in the poorest place on Earth and how that is different from Fairtrade. 

-              Mott Green, oprichter Grenada Chocolate Company, www.grenadachocolate.com
Spreekt over: How he created the first and only Tree-to-Bar cooperative of cocoa farmers making chocolate right on the farm.

-              Santiago Peralta, oprichter Pacari, www.pacarichocolates.com
Spreekt over: Making chocolate in Ecuador, protecting Arriba Nacional Cacao.

-              Bertil Akesson, oprichter Akesson’s, www.akessons-organic.com
Spreekt over: Madagascan cacao.

-              Anna Laven, research en development van het KIT, www.kit.nl
Spreekt over: Sustainable cacao chain.

-              Sepp Schönbächler, R&D Manager bij Felchlin, www.felchlin.com
Spreekt over: From bean to chocolate, special attention to conching.

-              Martin Christy, oprichter Seventy %, Direct Cacao en voorzitter van de jury International Chocolate Awards, www.seventypercent.com
Houdt een Slow chocolate tasting.

-              Clay Gordon, oprichter van de grootste online chocolade community www.thechocolatelife.com en schrijver van het boek ‘Discover Chocolate’
Spreekt over : How chocolate gets its taste.

-         Maricel Presilla, President of Gran Cacao Company, chef, restaurant eigenaar en schrijfster
van culinaire en chocolade boeken, oa ‘The New Taste of Chocolate’, www.maricelpresilla.com
Spreekt over: Gran Cacao and searching for exceptional beans and how to cook with the special resulting chocolates.

Samen kunnen zij je alles vertellen:
-              Hoe zit het nou precies met al die cacaosoorten? Klopt de indeling Criollo, Trinitario en Forastero wel?
-              Wat gebeurt er precies tijdens het fermenteren en waarom is dit zo’n cruciaal proces?
-              En conching? Iedereen spreekt tegenwoordig over de tijden, zelfs tot 120 uur. Maar is het wel hoe langer hoe beter?
-              Hoe proef je nou echt goed? Hoe beoordeel je kwaliteit?
-              Wat betekent duurzaamheid in de cacaosector? En hoe zit het met al die certificeringen? Bio, UTZ, Fair Trade, Rainforest Alliance?
-              De verhalen van de bean (of zelfs tree!) to bar makers uit oa Grenada, Ecuador en Madagascar.
-              Kunnen we de wereld beter maken door chocolade?
-              Dit en nog veel meer…..

De internationale sprekers zullen hun presentaties in het Engels houden. De locatie is het prachtige Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam, Mauritskade 63, routebeschrijving op http://www.kit.nl/kit/Koninklijk-Instituut-voor-de-Tropen